Тодор Маринов е роден в гр. Враца през 1974 г. Живее и работи в София. Завършва Национално художествено училище за изящни изкуства в София през 1993 г. и Националната художествена академия (НХА) през 1998 г.

През годините художникът Тодор Маринов успява да изгради собствена творческа индивидуалност и фокусира таланта си в две основни направления – фигурални композиции и пейзажи. В последните години важна част от работата му е и изработката на авторски художествени релефни стенописи.

Емблематичните фигурални композиции

Творческите търсения на художника го отвеждат в света на наивистичното изкуство – посока, която изгражда силуета му на самобитен автор с емблечатични картини. Уникални са неговите коледари, кукери, нестинари, обикновеният човек от българското село, уловен в някои от най-съкровените епизоди от живота. Така върху платната на Тодор Маринов оживяват българските сватби и народни обичаи, българските традиции, почитани от поколения наред.

Вълнуват го природата, хората, животните, българският бит и култура, пречупени през весел хумористичен характер. В неговите наивистични картини се вижда едно прекрасно пасторално минало, изпълнено с топлина, хармония и усет към богатата душевност на българина.

Неразделна част от картините на Тодор Маринов са и домашните животни – овце, крави, кокошки, магарета, прасета, кози, което допълва идиличната картина на българското село от близкото минало.

Неговите картини зареждат с доброта и положителна енергия, отвеждат в един хармоничен свят на уют, спокойствие и блаженство и отпаравят послание за обич към живота и човека.

Пейзажите – малкото бижу

Съществен акцент в творчеството на автора са и пейзажите, вдъхновени от красотата на природата. Всяко платно е своеобразно малко бижу. Абстрактни или натуралистични платната завладяват с многообразие от цетове, майсторски уловени от четката на Тодор Маринов.

Уникалните релефни стенописи

Това е друг аспект от творчеството на Тодор Маринов, който над десет години работи и в сферата на стенописта в партньорство с художника Здравко Гановски. Съвместно двамата създават авторски релефни стенописи като съвременни интериорни и екстериорни решения. Резултатът е индивидуално изработена по проект стенопис с релефна техника.

Без граници

С неподправен талант и уникален творчески размах Тодор Маринов радва почитатели по цял свят. Негови произведения са притежание на частни колекционери не само в България. Картини на Тодор Маринов са собственост на ценители от Европа, САЩ, Япония, Китай.

От 1998 г. до днес Тодор Маринов има множество индивидуални изложби – в България и в чужбина.

Негови партньори през годините са: Софийска градска художествена галерия, Софийска филхармония, СУ „Св. Климент Охридски“, галерия Агора, галерия Ромфея, галерия Икар, Европейски културен център – Русе, Национална галерия на Черна гора, Български културен институт – Берлин,  галерия Гутман – Берлин и др.

Форма за обратна връзка